Najwyższa Izba Kontroli przebadała żywność w Polsce. Wnioski nie są wesołe
https://businessinsider.com.pl/wiadomosc...ki/mym7s0d
Polak przeciętnie spożywa 2 kilogramy ulepszaczy rocznie. Ulepszacze po przekroczeniu pewnego progu powodują wzrost alergii i choroby nowotworowe. Jeśli się nie przekroczy pewnego limitu ich spożycia mają być nieszkodliwe. Niektóre dzieci w spożywaniu przekraczają normy pięciokrotnie.
Dieta statystycznego Polaka w prawie 70 % składa się z produktów przetworzonych w których znajduje się najwięcej tych tzw ulepszaczy.
W przebadanej przez kontrolerów przykładowej kiełbasie znajdowało się 19 ulepszaczy a w sałatce 12.
Unia Europejska dopuściła do obrotu ponad 330 tego typu substancji.
Jest też tak że te tzw ulepszacza mają również pozytywne właściwości choćby w zabezpieczeniu produktu przed psuciem czy też smakowe ale to tylko do określonej ilości. Polacy zazwyczaj tą ilość jednak przekraczają.
https://businessinsider.com.pl/wiadomosc...ki/mym7s0d
Polak przeciętnie spożywa 2 kilogramy ulepszaczy rocznie. Ulepszacze po przekroczeniu pewnego progu powodują wzrost alergii i choroby nowotworowe. Jeśli się nie przekroczy pewnego limitu ich spożycia mają być nieszkodliwe. Niektóre dzieci w spożywaniu przekraczają normy pięciokrotnie.
Dieta statystycznego Polaka w prawie 70 % składa się z produktów przetworzonych w których znajduje się najwięcej tych tzw ulepszaczy.
W przebadanej przez kontrolerów przykładowej kiełbasie znajdowało się 19 ulepszaczy a w sałatce 12.
Unia Europejska dopuściła do obrotu ponad 330 tego typu substancji.
Jest też tak że te tzw ulepszacza mają również pozytywne właściwości choćby w zabezpieczeniu produktu przed psuciem czy też smakowe ale to tylko do określonej ilości. Polacy zazwyczaj tą ilość jednak przekraczają.