11-04-2019, 1:49
jakoś tak mnie zainteresowało to, co przeczytałam w opisie osobowości unikającej z tematu obok, cytuję:
nigdy wcześniej się z tym podziałem nie zetknęłam, nigdy o tym nie czytałam, ale teraz zaczęłam się zastanawiać jakie skłonności i zachowania dominują u mnie, do którego z tych podtypów czy też "odmian" osobowości unikającej przypisać się mogę... no i stąd ten temat - z czystej ciekawości po prostu, z którym z opisów się najbardziej utożsamić możecie?
ja głównie podpisałabym się pod punktem 2 i 3 chyba, no ale nie wiem na ile to obiektywne z mojej strony, a na ile subiektywne jest... tak czy siak, zainteresowało mnie to.
Cytat:Wyróżniono 4 odmiany osobowości unikającej:
1. Odrzucająca samą siebie – tendencja do unikania łączy się ze skłonnością do rozpamiętywania własnej bezwartościowości, co jest charakterystyczne dla osobowości depresyjnej. Osoby te coraz bardziej zamykają się w sobie, coraz mniej siebie znoszą, rozpamiętując nieudane życie. Mogą popaść w odrętwienie i rozpacz, całkowicie tracąc kontakt z innymi, mogą pojawić się tendencje samobójcze.
2. Wewnętrznie Rozdarta – osoby takie przeżywają silną ambiwalencje pomiędzy zależnością a lękiem przed nią, są bardziej chwiejne emocjonalnie. Wycofanie łączy się cechami osobowości negatywistycznej (bierno-agresywnej). Mogą reagować złością, podważać czyjeś znaczenie, a innym razem być zadowolone, idealizować innych. W sytuacjach, kiedy czują się odrzucone ich spokój ustępuje miejsca wrogości.
3. Fobiczna – z cechami osobowości zależnej. Przeżywają uogólniony lęk, charakterystyczne jest znajdowanie sobie zastępczego obiektu lub sytuacji, na które przenoszony jest lęk z prawdziwego obiektu np. nie boję się nauczyciela, ale jazdy autobusem.
4. Przewrażliwiona – z cechami osobowości paranoicznej, bardzo nieufna, przerażona i przeczulona, wyczulona na zachowania innych, które interpretuje przeciwko sobie.
nigdy wcześniej się z tym podziałem nie zetknęłam, nigdy o tym nie czytałam, ale teraz zaczęłam się zastanawiać jakie skłonności i zachowania dominują u mnie, do którego z tych podtypów czy też "odmian" osobowości unikającej przypisać się mogę... no i stąd ten temat - z czystej ciekawości po prostu, z którym z opisów się najbardziej utożsamić możecie?
ja głównie podpisałabym się pod punktem 2 i 3 chyba, no ale nie wiem na ile to obiektywne z mojej strony, a na ile subiektywne jest... tak czy siak, zainteresowało mnie to.