Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
odmiany osobowości unikającej
jakoś tak mnie zainteresowało to, co przeczytałam w opisie osobowości unikającej z tematu obok, cytuję:

Cytat:Wyróżniono 4 odmiany osobowości unikającej:

1. Odrzucająca samą siebie – tendencja do unikania łączy się ze skłonnością do rozpamiętywania własnej bezwartościowości, co jest charakterystyczne dla osobowości depresyjnej. Osoby te coraz bardziej zamykają się w sobie, coraz mniej siebie znoszą, rozpamiętując nieudane życie. Mogą popaść w odrętwienie i rozpacz, całkowicie tracąc kontakt z innymi, mogą pojawić się tendencje samobójcze.

2. Wewnętrznie Rozdarta – osoby takie przeżywają silną ambiwalencje pomiędzy zależnością a lękiem przed nią, są bardziej chwiejne emocjonalnie. Wycofanie łączy się cechami osobowości negatywistycznej (bierno-agresywnej). Mogą reagować złością, podważać czyjeś znaczenie, a innym razem  być zadowolone, idealizować innych. W sytuacjach, kiedy czują się odrzucone ich spokój ustępuje miejsca wrogości.

3. Fobiczna – z cechami osobowości zależnej. Przeżywają uogólniony lęk, charakterystyczne jest znajdowanie sobie zastępczego obiektu lub sytuacji, na które przenoszony jest lęk z prawdziwego obiektu np. nie boję się nauczyciela, ale jazdy autobusem.

4. Przewrażliwiona – z cechami osobowości paranoicznej, bardzo nieufna, przerażona i przeczulona, wyczulona na zachowania innych, które interpretuje przeciwko sobie.

nigdy wcześniej się z tym podziałem nie zetknęłam, nigdy o tym nie czytałam, ale teraz zaczęłam się zastanawiać jakie skłonności i zachowania dominują u mnie, do którego z tych podtypów czy też "odmian" osobowości unikającej przypisać się mogę... no i stąd ten temat - z czystej ciekawości po prostu, z którym z opisów się najbardziej utożsamić możecie?

ja głównie podpisałabym się pod punktem 2 i 3 chyba, no ale nie wiem na ile to obiektywne z mojej strony, a na ile subiektywne jest... tak czy siak, zainteresowało mnie to.
Odpowiedz
Hej fifikse .
Fajne znalezisko , z tego co ja widzę to do mnie pasuje 2, 3,4 , chociaż i tak to pewnie nieobiektywne .
mój blog :  https://futblog.blogi.pl/    Smile Wink
Odpowiedz
bo tak w ogóle to chyba zazwyczaj jest tak, że tych cech pewnie mamy trochę z każdego typu, ale możliwe, że coś tam przeważa - że u każdego będzie to coś innego i możliwe, że stąd ten podział. pierwszy raz się z tym zetknęłam, zapewne nie jest to diagnozowane - w tym sensie, że z tego co mi wiadomo przy diagnozowaniu osobowości unikającej raczej nie będzie podziału na jakieś podtypy czy odmiany, no ale to i tak jest ciekawe...

tak sobie pomyślałam, że o ile teraz mogę widzieć w sobie jakichś tam cech zaburzonych czy skłonności sporo, to w dzieciństwie na przykład, czyli wtedy, gdy się ta osobowość przecież dopiero kształtowała, przeważał u mnie punkt 3 zdecydowanie. czyli, że miałam skłonność do reakcji głównie lękowych i fobii.
Odpowiedz
zgadza się fobia i inne zaburzenia na pewno się same z siebie nie robią . Ja to w ogóle jestem dziwna osobą , robiłem z kolegą test chyba o przekonaniach politycznych i wychodziło mi wszystko po równo xd . Także tego no .
Odpowiedz
hehe, jak ja robiłam kiedyś test o przekonaniach politycznych (zresztą na pewnym forum właśnie to było), to mi w ogóle takie głupoty powychodziły, że jak ja sobie przeczytałam z jakimi to ja niby przekonaniami i partiami się zgadzam, to byłam w szoku w ogóle ;)
Odpowiedz
Smile nie jestem sam. xd
Odpowiedz
Widzę się w 1.
Odpowiedz
Ja widzę siebie w każdym z wymienionych punktów. W jednym mniej w drugim bardziej.. Co to może oznaczać?
Odpowiedz
Już sam niewiem, czytając te punkty to wydaje mnie się że przynajmniej połowa do mnie pasuje ale z drugiej strony hmmm.. trudno powiedzieć
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości